[Review] Mau.my Bakal Mencabar Mudah.my

Mau.my adalah 1 lagi projek daripada Web Impian. Dengan taglinenya Freemium Classifieds, anda boleh membuat mengiklankan produk atau servis anda secara percuma kepada orang ramai tanpa bayaran tersembunyi. Oh, yang menariknya saya hanya mengambil masa 5 minit sahaja untuk mendaftar di Mau.my sehinggalah iklan pertama saya dipublishkan kepada umum. Sangat pantas bukan?

Paparan pada website Mau.my

Bakal Mencabar Mudah.my

Mau.my adalah lebih mudah daripada Mudah.my dan Mudah.my tidaklah begitu mudah walaupun namanya memang mudah untuk disebut. Dan menurut daripada amanz.my, Mau.my menggunakan platform mereka tersendiri.

  • Keselamatan Lebih  Terjamin

Mau.my  menggunakan 100% akaun Facebook untuk mendaftar dan sign in. Setiap iklan akan dilinkkan terus ke akaun facebook pengiklan. So tiada fake profile @ scam daripada pengiklan (seller) di Mau.my. Namun sebagai langkah berhati-hati,  jangan lupa untuk baca panduan ini bagaimana untuk mengenal pasti fake profile di Facebook dengan mudah jika  anda ragu-ragu akan produk/harga yang ditawarkan pengiklan.

  • Kuasa Terhadap Iklan

Iklan yang anda paparkan akan dipublish terus tanpa perlu melalui apa-apa tapisan sebelum dipaparkan. Iklan anda tidak akan direject sama sekali kecuali anda iklankan dadah untuk dijual. Dan anda juga mempunyai kuasa 100% untuk mengedit/update iklan anda.

  • Membeli Sambil Bersosial

Paparan Mau.my versi facebook

Satu aplikasi khas untuk Mau.my untuk pengguna facebook atau juga dikenali sebagai Iklaneka telah dilancarkan baru-baru ini dengan paparan yang amat mesra pengguna dan saya rasa ini adalah kelainan yang ditonjolkan oleh Mau.my daripada web iklan yang lain. Pengguna boleh membeli/beriklan sambil berchatting dengan rakan-rakan di facebook. Dan aplikasi ini perlu dimiliki oleh setiap ‘hantu’ facebook yang suka membeli-belah online. Hanya klik pada tab Iklaneka, anda akan dibawa terus ke Mau.my versi facebook ini.

  • Mesra Pengguna

Amat mudah digunakan. Seperti saya katakan di atas, saya hanya mengambil 5 minit sahaja untuk daftar dan publish iklan pertama saya. Dan saya percaya, walaupun anda pertama kali menggunakan Mau.my, anda tiada masalah untuk membuat iklan anda yang pertama tanpa membaca panduan manual-“Mau.my For Dummies“.

  • Iklan Mengikut Kategori dan Negeri

Iklan juga boleh dibuat mengikut kategori dan negeri. Ini memudahkan para pembeli membuat carian dan urusan pembelian.

Saya sempat bertanyakan sedikit sebanyak tentang Mau.my kepada CEO Web Impian, Encik Rizal Razak dan beliau mengatakan bahawa terdapat banyak lagi pembaharuan serta penambahbaikan akan dibuat dari masa ke semasa. Dan beliau juga mendedahkan 1 rahsia sulit kepada saya – pengguna telah meningkat 50% sejak aplikasi Mau.my dilancarkan di facebook.

Oh, saya rasa tidak mustahil dalam 1 tahun nanti Mau.my mendapat perhatian orang ramai dan menewaskan dengan mudahnya Mudah.my dengan barisan dibelakang tabir dikelilingi oleh mereka yang komited dan sentiasa melakukan perubahan Mau.my seiring dengan perkembangan teknologi.

Lepas ni mungkin otai-otai IM akan mengeluarkan ebook Apa Mereka Mau?- Panduan Mendapatkan Jualan di Mau.my. Hehe 😀

Incoming search terms:

  • mengiklan di facebook tanpa tapisan
  • mudah my
  • mudahmy
  • my mudah

Leave a Comment

{ 58 comments… read them below or add one }

amirnawawi March 11, 2011 at 11:29 pm

macam xpernah dengar pom. dh lancar ke ni?

Reply

Haru March 11, 2011 at 11:39 pm

lancar doh boh..lamo dh..cumo versi fb nie baru jah..
ore xkenal sgt lg sbb bnda nie baru lg..try la tgk…

Reply

Nine March 11, 2011 at 11:30 pm

cantik review Cdiq…tq..aku nak try submit iklan gak kat sini jap lagi….Perlis pun ada cun tu…:)

Reply

Haru March 11, 2011 at 11:42 pm

hehe macih2..nie first time aku wat entry konsep review..ssh gak..penat aku wat research tp berbaloi..
emm try2..nnti dah ade org beli, blh blnje aku rokok..hehe 😛

Reply

aman March 12, 2011 at 12:38 am

hehe. bahagian last tue terbaeeekk.. ebook~

Reply

Haru March 12, 2011 at 4:27 pm

hehe mane la taw mgkin nnti ade IM nak buat ebook meniaga di Mau.my plak 😛

Reply

arifcool March 12, 2011 at 1:09 am

hoo, Mau da ade,,,aku nak wat taknak.my la pulak..kekeke 😀

Reply

Haru March 12, 2011 at 4:27 pm

hehe blh tu..taknak.my-menjual barang2 terpakai yg sudah tidak dikehendaki 😀

Reply

aizuddin March 12, 2011 at 1:12 am

ada version facebook..terbaik

Reply

Haru March 12, 2011 at 4:29 pm

yup..memudahkan para pembeli/peniaga mengguna medium fb drpd duk maen tag2 gmbar yg kdg2 mnyebabkan org annoying~huhu

Reply

MuJE March 12, 2011 at 12:00 pm

tunggu market lebat cam kat mudah dulu la…hehe

Reply

Haru March 12, 2011 at 4:30 pm

nk tggu smpai biler bro huhu..baek join cpt2 sblum terlepas opportunity nie

Reply

MuJE March 14, 2011 at 2:07 am

ekceli dah register dah.. hehe cume tataw nak jual ape. takde produk. berminat gak nak buat part time tapi yang tak banyak consume masa.. huhu

Reply

Haru March 14, 2011 at 11:19 am

jual minyak lintoh pn cun tu..kompem ramai org beli 😛

Reply

MuJE March 14, 2011 at 9:39 pm

oloh kalu mugo gotu takyoh susoh mano pon jual. takyoh lelong dale goni pon. ore pakat cari blako..haha

Reply

Haru March 16, 2011 at 7:59 pm

haha..takut demo guno ko demo sore jah gotu..haha~

Reply

Bob March 12, 2011 at 2:14 pm

Nice review bro. Thanks 😉

Reply

Haru March 12, 2011 at 4:31 pm

oh thanks bob..hehe
salah sorg org kuat utk Mau.my nie 😀 respek sama lu bro.

Reply

tehr March 12, 2011 at 2:46 pm

apa benda yang aku nak jual agaknya
belum pernah cuba lagi ni, bro

Reply

Haru March 12, 2011 at 4:32 pm

jual benda2 yg berpotensi utk dijual 😀
jgn lambat2 kn rugi..

Reply

PakarBuahPinggang March 13, 2011 at 9:08 am

Salam haru,

Saya pun baru tahu tentang laman iklan Mau.my ni.Thankas sebab sebab buat entry ni.

Reply

Haru March 14, 2011 at 11:18 am

hehe welkem..marilah sama2 memeriahkan lg mau.my nie 😀

Reply

Encik Pakar March 13, 2011 at 4:25 pm

bagi teman, aplikasi mau.my ni adalah antara aplikasi terbaik yg ada di Malaysia untuk niche marketplace!

Reply

Haru March 14, 2011 at 11:19 am

yup..dan dgn aplikasi itu, ia menjadi 1 kelebihan buat mau.my utk menjadi portal pengiklanan percuma no 1!

Reply

BroZooL March 14, 2011 at 10:04 am

em..memang nampak lagi mudah dari mudah.my..hehe. Interface dan fungsinya lebih menarik. Memang tak lama lagi, mcm kata bro, mesti ada yang hasilkan Ebook pulak pasal ni..hehe

Reply

Haru March 14, 2011 at 11:20 am

hehe..mudah.my tidaklah begitu mudah wlpun pada namanya ade perkataan mudah 😛

Reply

deCrewz March 15, 2011 at 12:37 am

Ho3.. Boleh jual barang cni pulak la..

Reply

Haru March 16, 2011 at 7:59 pm

yup..nak beli pon blh.. 😀

Reply

akubiomed March 15, 2011 at 9:58 pm

Ada produk ada platform untuk pasarkan produk memang menarik

Reply

Haru March 16, 2011 at 8:00 pm

yup dan ini salah 1 platform yg mengikut perkembangan semasa 😀
siap ade app utk fb tuu

Reply

Mohd Isa March 16, 2011 at 4:39 am

adakah aku sedang membaca sebuah advertorial? hehe

Reply

Haru March 16, 2011 at 8:00 pm

ini hanyelah review percume..hehe

Reply

Muhd Hafiz March 16, 2011 at 8:44 pm

Baru tau pasal Mau.my . Thanks Cdiq! 🙂

Reply

Haru March 19, 2011 at 4:24 pm

hehe welkem bro.. 🙂

Reply

Sir kulop ludin March 17, 2011 at 1:09 pm

thanks for sharing….
leh try nanti…. iklan ubi jaga!!

Reply

Haru March 19, 2011 at 4:25 pm

welkem bro..
emm ubi jaga??? ubi yg bile makan akan membuat kite terjaga ke??? huhu 😛

Reply

muse March 17, 2011 at 2:51 pm

bagus satu persaingan yang sihat so kita ade alternatif lain

Reply

Haru March 19, 2011 at 4:25 pm

yup..kalo ade persaingan barulah mutu perkhidmatan akan bertambah baek 🙂

Reply

FBI March 17, 2011 at 3:54 pm

wah hebat lah…bila ada masa,FBI nak melawat lah website tu dan pergi window shopping through internet

watch out for my latest post:
http://www.ifaceblog.co.cc/2011/03/cuti-cuti-sekolah.html
lebih baran daripada biasa.

Reply

Haru March 19, 2011 at 4:26 pm

aha, jgn windows shopping jek..belanje aku sekali..hihi~

Reply

Hac March 18, 2011 at 8:10 am

terbaik la..
aku baru tahu ni..
boleh cuba beb..thanks 4 the info..

Reply

Haru March 19, 2011 at 4:27 pm

welkem bro.. 😀

Reply

aktechpage.com March 22, 2011 at 10:39 pm

Lagi banyak laman jualan lagi bagus, banyak pilihan utk pembeli dan juga penjual… pemasaran internet di Malaysia semakin pesat berkembang dan meriah… sokong jee 😀

Reply

Haru March 24, 2011 at 11:31 pm

aha..btul2..mungkin lepas nie xder dah kedai2 tepi jln..sume pkai on9..even nak beli teh ais..hoho~

Reply

Amirez March 24, 2011 at 6:10 pm

interface lebih menarik. makin banyak pencabar mudah.my sekarang ni 🙂 tapi bagus untuk kita juga sebenarnya

Reply

Haru March 24, 2011 at 11:33 pm

yup..mmg bgus utk kite..kalo utk penjual, kite dpt memasarkan produk kite lebih luas dan kalo pembeli, kite dpt mencari brang dgn lebih mudah tnpa perlu mengeluarkan kos yg byk

Reply

MDHAFiZ.NET March 26, 2011 at 8:41 pm

wow.. hebat hebat… 🙂

Reply

ozzy March 28, 2011 at 8:59 am

Assalam..

Persaingan yg sihat & menambahkan alternatif pada pengguna…good info

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:25 am

yup..betul tu 😀

Reply

Donny March 28, 2011 at 6:41 pm

Hai hARU,
Review yang sempoi sekali.. senang difahami.. kalau menang,tahniah..good luck ya..:)
Belom ada produk mau dijual disana,kecuali bersosial tapi puas sudah di FB… tangan pon mau patah ni hehe..

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:22 am

ok tq bro..emm ini review iklas nie bro..bukan masuk contest pape..hehe 😀

Reply

Ali ridha April 9, 2011 at 10:34 pm

lebih baik layan mau ni.daripada layan
sistem mudah iushh mudah kena tipu.

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:25 am

huhu taw xpa..tp yg mudah kena tipu tu sbb mudah percaya kt pengiklan tu..so kena berwaspa cket 🙂 cari pnduan mcmana nak elak kena tipu dekat mudah..ade byk pnduan dari otai2 😀

Reply

wrizuan[dot]net June 15, 2011 at 3:24 pm

ermm baru ku tahu….
hihihhi…kena singgah..

Reply

miror November 28, 2011 at 9:57 pm

0179529253 scam.selling iphone 4.from trnggnu..say the iphone he selling gud con like pic.i googled iphone 4 pic and found exact same pic.tactic he use totally amataur.he will only reply when buyer far from him.after bank in phone closed.even he act nicely by saying pay deposit and he use pos laju insurance..i think he dont even own iphone 4,he took time to answer question and sometime not correct.i saw few of his adv bfore,same pic,,and same sentence..by the way,same mispell word..plez beware.0179529253..0179529253..0179529253..still active.

Reply

admin March 6, 2013 at 1:11 am

thx for sharing…try SuperStore.com.my (Post free ads in Malaysia)

Reply

domain September 29, 2014 at 12:38 pm

If some one needs to be updated with most up-to-date
technologies then he must be visit this web page and be up to date everyday.

Reply

Beatriz February 13, 2016 at 4:42 pm

I was suggested this wtsibee by way of my cousin. I am not positive whether this put up is written by way of him as no one else understand such targeted approximately my difficulty.You’re incredible! Thanks! you can easily Lora, The facebook fans/likes and also YouTube sights and also comments.buy twitter followers cheap on twitter to improve your current admirers speedily.buy followers on twitter Lowest Costs Greatest Service.

Reply

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post:

Hakcipta terpelihara © 2011-2014 Haru Elie.


Kisah Cinta & Jawatan Kosong SPA