Cdiqlife.com Berwajah Baru

Setelah cdiqlife.com mendapat pagerank 2 daripada Google baru-baru ini, saya telah membuat keputusan untuk menukar rekabentuk theme Thesis yang sedia ada. Kalau sebelum ini saya hanya menggunakan skin Thesis Perfect untuk theme Thesis, tapi kali ini saya design semuanya bermula dari kosong.

Paparan rekabentuk theme terdahulu dengan skin Thesis Perfect

Tujuan saya merekabentuk semula theme Thesis ini adalah untuk nampak lebih professional mengenai apa yang saya ingin berblog. Ini kerana rekabentuk dan paparan blog amat-amat memainkan peranan penting dalam first-impression orang lain terhadap blog kita. Sebagai contoh adalah seperti blog MajalahNiaga.comΒ yang memaparkan ciri-ciri elegen + professional pada blog mereka.

Pembaharuan Yang Telah Dibuat

  • Design Header dan Footer
Anda akan perasan header baru sebaik sahaja anda memasuki blog ini. Design header dan footer pada blog ini sebenarnya boleh disambung.
  • Tiada Lagi Iklan CPM, CPC

Saya nekad untuk membuang iklan-iklan daripada nuffnang dan juga advertlets. Saya akan fokus kepada affiliate dan juga servis design dan printing yang saya tawarkan.

  • Paparan Baru Untuk Landing Page Servis Design Dan Printing

Jika anda perasan, ada banner Servis Design Dan Printing pada sebelah kanan anda. Dan jika anda klik, ia akan membawa anda ke page Servis Design Dan Printing yang telah diberi sedikit sentuhan Adobe Photoshop. Di page Servis Design dan Printing akan mengumpulkan maklumat berkaitan servis yang saya tawarkan dan juga portfolio saya.

  • Menu Utama Dan Statistik BlogΒ 
Saya telah alihkan menu utama blog ini dari atas kebawah supaya ia tidak menganggu header. Begitu juga dengan statistik blog- twitter, feedburner dan pagerank di bawah selepas footer. Saya rasa ia berada di kedudukan yang baik dengan menambah lagi kekemasan pada design blog ini.

[tool]Komen, Pendapat dan Cadangan Anda? [/tool]
Apa pendapat anda tentang design baru rekabentuk blog ini? Apa lagi yang perlu saya perkemaskan? Segala komen dan cadangan anda akan membantu saya.

Sumber gambar: Flickr

Leave a Comment

{ 64 comments… read them below or add one }

Affan July 20, 2011 at 8:30 pm

nampak lagi kemas. Aku suka design footer haha.
Weh, cane buat google ads bawah nav bar tu, nice gak

Reply

Haru July 20, 2011 at 9:18 pm

oh hehe..yag footer tu ssh nak buat..pening aku..

emm ade hooks yang mudah nk buat ads camtu..aku pun blajaq tutor dalam internet gak. nak ke bro? πŸ˜€

Reply

Affan July 21, 2011 at 3:49 am

blh gak aku tgk.
aku pakai genesis, lain hook die.
tapi bg je lah, mungkin leh bg aku sedikit idea haha

Reply

Haru August 1, 2011 at 6:08 am

bro mai emel bro…blh aku send kt emel

Reply

myFirdaus July 20, 2011 at 8:32 pm

semakin hari semakin hebat. tahniah.

Reply

Haru July 20, 2011 at 9:19 pm

wahhh jarang abg daos nak puji i…mekasih bang..saya belajaq dari abg la sume nie ^__^

Reply

Ricky November 17, 2016 at 10:02 am

Wow I must confess you make some very trhnaecnt points.

Reply

Fazreen July 20, 2011 at 8:42 pm

aku ada dua skin thesis yg aku penah design dan pakai dulu..skg dah malas nk guna thesis. salah satu skin yg aku design sebiji mcm abduzeedo (biggest inspiration aku), skin tu aku pakai dkt fazreen.me tp blog tu dh xda..

Reply

Haru July 20, 2011 at 9:21 pm

wahhh ye ke..nak boleh tak bang skin tu? πŸ˜€
ke kena bayar?? or camne???

Reply

Fazreen July 20, 2011 at 9:26 pm

Tak payah bayar nanti aku release..sempena pelancaran semula web gengwp.. πŸ™‚

Reply

Haru July 20, 2011 at 9:29 pm

wah2..terbaek.. bagi aku jadi first review skin tu ek πŸ˜€

Reply

Aku Seorang Blogger July 24, 2011 at 1:27 pm

aku nak gak weh…haha

Reply

Haru August 1, 2011 at 5:46 am

tunggu2..aku pun tgh tunggu nie..huhu

Reply

reezluv August 4, 2011 at 11:42 am

waah..otai WP ada..best ni..aku rasa cam nak buat mcm Webdesignerblog ke..Webdesignerdepot ke..

Reply

Haru August 8, 2011 at 4:05 pm

ok gak tu…kalo ko buat nnti leh la sharing2..hehe πŸ˜€

Reply

Azah July 21, 2011 at 4:05 am

kata nk design utk i satu? dh lama tunggu ni. hehe…

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:40 pm

errr bile ambo janji nie -____-” huhu

Reply

Azah July 22, 2011 at 12:36 am

x, ckp ngan fazreen tu. hehe..

Reply

FD July 20, 2011 at 10:31 pm

waaa… footer itu sangat lawa lah..

Reply

Affan July 21, 2011 at 3:48 am

tiru komen aku letteww. boo boo haha

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:42 pm

haha jahat ko..sian die πŸ˜›

Reply

sejukstudio July 21, 2011 at 12:46 am

idea kreatif mencurah2 dah. simple n minimal. like3 πŸ˜€

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:43 pm

tu sekali jer idea datang..pastu dah xkreatif dah πŸ˜›

Reply

Sir Marcello July 21, 2011 at 12:49 am

mula2 tak faham dengan header n footer boleh disambung…bila dah scroll smp bawah…baru perasan apa yang cuba disampaikan…mmg terbaik!

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:43 pm

oh hehe πŸ˜›

Reply

InfoBuahPinggang July 21, 2011 at 12:50 am

Memang nampak kemas,simple dan menyerlahkan profesionalnya.Saya minat.Tema ni percumake kena beli bro?

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:44 pm

thanks bro..
theme thesis nie kena beli bro..blh check kat diythemes.com πŸ™‚
walapun mahal sedikit tp mmg puas hati

Reply

Azah July 21, 2011 at 4:06 am

sorry ak x perasan plak wajah macam mana yg sbelum ni sbb selalu ak baca melalui reader je, tp theme yg skrg ni mmg cantek!!! salute. πŸ˜€

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:46 pm

hehe kat ats tu ado tempek cket gambar asal blog nie πŸ˜€

Reply

ohcikgu July 21, 2011 at 12:07 pm

nampak lebih kemas. hehe πŸ™‚

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:46 pm

thanks bro πŸ˜€

Reply

zik July 21, 2011 at 3:15 pm

dah molek sangat nih…yang dulu pun ok…sekarang nie lagi ok…memang digalakkan tak payah letak nuff ke adlerts kalau blog berbentuk servis macam ini… selain dari ada juga selitkan info/ update perkembangan terkini..

Reply

Haru July 21, 2011 at 7:47 pm

yup tu la..hehe πŸ˜€
agak susah gak nk buat nie

Reply

Mr.Bintang July 21, 2011 at 7:57 pm

hehe.. baru aku perasan.. kat blog aku da lama ilang area Post Author tu.. lupa nak letak balik sejak server hilangkan smua file2 blog aku awal taun lepas.. hahaha…

btw gud job bro. kemas dan ringan.. hehe…

Reply

Haru August 1, 2011 at 5:55 am

tapi aku suka design blog ang lagi..camna ang buat bagi opacity layout ngan background tu?? nampak cool abes

Reply

Jai July 21, 2011 at 8:38 pm

Terbaik la design bro.. Sedap mata memandang.. Alnagkah bestnya kalau aku pandai design2 cam bro ni.. Mmg keje ngadap PC jelah…he3

Reply

Haru August 1, 2011 at 5:56 am

thanks bro..aku pun masih lagi newbie..tgh nk explore lagi dunia2 designing nie…byk lagi xbelajar nie

Reply

titan July 21, 2011 at 10:52 pm

hoho. makin comel. makin kemas. iklan pun takde. bagus, bagus..

Reply

Haru August 1, 2011 at 6:03 am

nk fokus kat servis sendiri + affiliate lak bro..hehe

Reply

Zulhilmi Zainudin July 22, 2011 at 1:58 am

Siapa design? Lawa bro..

Reply

Haru August 1, 2011 at 5:59 am

lawa ke??? aku design sendiri..nie pun dah berapa kali tukar design..asal2 bukan mcmnie

Reply

Zulhilmi Zainudin August 1, 2011 at 1:05 pm

Nice bro. Nampak kemas πŸ™‚

Reply

akubiomed July 22, 2011 at 11:58 pm

Wah ini betul-betul buat transformasi secara besar-besaran. Okay juga letak mana yang tidak berkenaan di footer kerana bahagian header selalu load dahulu. Kalau letak iklan Nuff di bahagian Header ambil masa untuk load kerana berat.

Saya selepas tukar theme tempoh hari tidak banyak buat perubahan. Kalau mengikut perancangan mahu mengunakan kekosongan dibahagian footer.

Reply

Haru August 1, 2011 at 5:58 am

oh kalo saya lebih suka mnggunakan widget di bahagian twitter sebab tak nak bagi sidebar nampak serabut sangat pulak.huhu

Reply

Aku Seorang Blogger July 24, 2011 at 1:28 pm

serius aku jeles…haha

Reply

Haru August 1, 2011 at 6:04 am

hehe semua nie hasil tunjuk ajar ko..kalo x, kompem xleh jadi camnie

Reply

Azuan August 1, 2011 at 5:10 am

Lawa bro.. mmg mantap.. pakar bro edit theme thesis ni..
Yg thumbnail post image semasa dlm homepage tu, gambar thumbnail tu bro setting kat mana? dlm entry atau dlm theme option?

Reply

Haru August 1, 2011 at 6:01 am

tapi aku still suka ang punya blog design bro…hehe..

yang tu setting kat dalam entry…tapi kena pakai coding dulu la masuk kat css dan php file..tu pun isa yang bagi aku

Reply

aizuddin August 1, 2011 at 7:01 am

aah yg tu macam mana?cuba share sikit..link pun jadi

Reply

Haru August 6, 2011 at 3:44 pm

oh nak ker?? nanti aku share..kalo nak cepat emel aku senang

Reply

Amber November 17, 2016 at 10:03 am

Hey hey hey, take a gadner at what’ you’ve done

Reply

Lavinia November 17, 2016 at 10:31 am

So shocked and sorry to hear of Pa81#m2&7;s passing. She was a high school classmate of mine and I was hoping to see her at our 40 year reunion in August. My condolences to her family and everyone at SkinMedic.

Reply

Azuan August 1, 2011 at 1:25 pm

Aku punya biasa2 jer bro.. x leh lawan yg pakar punya..

Ko setting situ ek.. apa url feedburner ko?

Reply

Haru August 6, 2011 at 3:47 pm

pfftt aku nie newbie lg bro..nak buat coding sendri pun xreti lg πŸ˜›

link feedburner aku leh tgk kat bwh bro kat footer xpun nie http://feeds.feedburner.com/cdiqlifecom

Reply

Azuan August 6, 2011 at 3:59 pm

Dah tgk link feedburner tu, kira ok dah tu sebab saiz gambar ikut mcm dlm content, tak ikut mcm thumbnail yg kecik tu..

apa code thumbnail yg ko guna tu?

Reply

Haru August 8, 2011 at 4:10 pm

code biasa2 jer bro…code tu pun blh dpt kt google. πŸ˜€

aktechpage.com August 1, 2011 at 10:40 pm

Perghhhh.. cun aaa theme baru ni… Simple n Sempoi…

Reply

Haru August 6, 2011 at 3:49 pm

theme lame bro..cuma paparan jer ubah cket πŸ™‚

Reply

reezluv August 4, 2011 at 11:44 am

author bio tu ko ada code yang kemas gitu tak?aku punya cam bape ar..adeh..

Reply

Haru August 6, 2011 at 3:48 pm

ade2..nak ke bro??? emm aku ingtkan ko memang setting ko nyer author box camtu dah..

Reply

siti fatimah August 5, 2011 at 10:22 pm

wah.. nice nya blog dia~ huhu
aku yg pkerja e** pon xrajin nk buat suma2 ni (T_T)

Reply

Haru August 6, 2011 at 3:51 pm

haha..asal ade stars tu?? wakaka

Reply

siti fatimah August 10, 2011 at 7:16 pm

hahaha. star tu nk shining skit blog hang..~

Reply

broFami August 16, 2011 at 10:22 am

wah syantek la theme baru blog ko ni.. istemewa semperna merdeka lagi.. sepatutnya ko kena masukkan sekali elemen raya gak. sebab tahun ni kan kena sambut MERDEKA-RAYA serentak.. perghh mesti meriah giler kan.. /?? hehe

Reply

Previous post:

Next post:

Hakcipta terpelihara © 2011-2014 Haru Elie.


Kisah Cinta & Jawatan Kosong SPA