[Tutorial] Burung Twitter Terbang Di Blog Anda

Nampak tak burung twitter colour biru yang sedang terbang di blog ini? Cool bukan? Ramai yang bertanyakan kepada saya macamana untuk membuat burung twitter terbang ini. So hari ini, saya akan berkongsi tutorial atau lebih tepat coding untuk membuat burung twitter yang cute terbang di blog anda juga. Burung ini boleh dilinkkan terus dengan twitter anda dan tweet artikel anda. Oh ya, anda boleh gunakan di blogspot dan juga wordpress. πŸ™‚

Blogger yang ‘membela’ burung twitter di blog mereka:

Muje –Β http://munzirshafie.com
Aizuddin –Β http://aizuddin.com
Seety –Β http://seety2105.blogspot.com

Coding:

Untuk coding dibawah, anda perlu menukar link twitter tersebut kepada link twitter anda.

[code]
<script src="http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/tripleflap.js" type="text/javascript"><!–mce:0–></script> <script type="text/javascript"><!–mce:1–></script>
<a id="theBird" style="display: block; position: absolute; width: 64px; height: 64px; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; z-index: 947; left: 0px; top: 587px; background-position: 0px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat;" href="http://twitter.com/techgyo" target="_blank"></a>
<a id="theBirdLtweet" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 30px; z-index: 951; left: 49px; top: 583px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat;" title="tweet this" href="http://twitter.com/home?status=Twitter%20-%20techgyo%20http%3A//www.techgyo.com/" target="_blank"></a>
<a id="theBirdLfollow" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 20px; z-index: 952; left: 54px; top: 613px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px -30px; background-repeat: no-repeat no-repeat;" title="follow me" href="http://twitter.com/techgyo" target="_blank"></a>
[/code]

kredit coding:Β www.techgyo.com

Pengguna blogspot:

Anda hanya copy coding diatas dalam html blog anda. Copy dan paste sebelum </body> dan klik save.

Pengguna wordpress:

  • Copy coding di atas dan pastekan ke dalam footer.php sebelum </body> dan klik save.
  • Bagi pengguna Thesis (theme), anda hanya perlu copy-paste ke dalam Thesis Openhook pada bahagian Footer dan klik jangan lupa tick padaΒ ExecuteΒ PHP on this hook kemudian save.

Plugin:

Bagi pengguna wordpress juga, anda mungkin tidak perlu bersusah payah untuk memasukkan coding sepertimana di atas kerana hanya perlu installΒ Animated Twitter Bird Plugin ini dan aktifkan. Hasilnye tetap sama.

Jangan lupa tinggalkan link blog anda dibawah bila coding/plugin telah siap dipasang di blog anda. Dan jika anda ada sebarang masalah, sila tinggalkan komen dibawah. Selamat mecuba. πŸ™‚

[UPDATE] Burung twitter yang berterbangan di blog ini sudah dibuang. Untuk contoh anda boleh tgk 3 link blog di atas πŸ™‚

Incoming search terms:

  • kartun burung
  • gambar burung kartun
  • gambar burung terbang
  • animasi gambar burung
  • gambar kartun burung
  • gambar kartun animasi burung
  • gambar burung kartun lucu
  • gambar animasi burung bergerak
  • coding burung terbang
  • asas bernoulli burung terbang

Leave a Comment

{ 104 comments… read them below or add one }

MuJE March 24, 2011 at 10:58 pm

owh dah ada plugin ye? lagi la senang. tapi aku berpegang kepada prinsip insert script manual kalau nak cantikkan blog…hehe

script die tu aku host sendiri. kesian bandwith tuan die…hehe

Reply

Haru March 24, 2011 at 11:35 pm

aha..aku pn baru jah tahu ado plugin nie..
emm xpo..tuan die gune cdn..laju jer..aha..ko ajarla cmne nk hostkan script tu..aku xbape pndai

Reply

MuJE March 25, 2011 at 2:06 am

lorhhhh… amek jela yang ada link tu. gambar png sekali ngan javascript tu. pastu letak dalam host. senang sajoh.. πŸ˜€

Reply

Haru March 25, 2011 at 8:51 am

xreti nop wat daa….huhu πŸ˜›

Reply

Affan March 25, 2011 at 11:39 am

nak senang, dalam folder /blog/ tu, buat satu folder baru /external/

1. Tekan kat link file .js tu. Nanti die akan bukak kat new tab.
2. Copy semua js tu, paste dalam notepad++, save sebagai nama.js
3. Upload file tu ke folder /external/ tadi, via ftp. Copy url, ganti dalam code kat atas
4. File2 lain pun boleh. Kalau gambar blh upload dari “Media” dari dashboard.

Reply

Affan March 25, 2011 at 11:43 am

Satu lagi, pastikan chmod betul untuk folder /external/ tadi.
Nak tau chmod apa, refer kat chmod folder /blog/

Nama2 kat atas tu aku bagi nama umum je, mungkin berlainan dari apa yg korang letak

Reply

Haru March 25, 2011 at 9:39 pm

woowww hebat..penjelasan drpd otai nie..aha~
soo blh ikut pnduan nie la..wlpun aku agak blur lg cket…huhu πŸ˜›

Reply

Amirez March 27, 2011 at 11:01 pm

penerangan yang mantap. ada sikit tak faham, tapi selagi tak buat sendiri sampai bila2 pun tak faham huhu

Reply

aizuddin March 30, 2011 at 11:19 pm

peh..hebat..belum ada masa lagi nak explore..ada free time boleh explore ni..thanks
btw thanks link blog dalam entry bro..boleh buat kelab burung lepas ni πŸ™‚

syahrilhafiz March 24, 2011 at 10:58 pm

ooo smart gak. dah lama usya blue bird ko ni..ekeke
tapi aku pulak tak aktif sangat bertweet

Reply

Haru March 24, 2011 at 11:46 pm

aha..aku pn xde lar aktif sgt bertweet..tu pn kdg2 jer aku tweet kot hp..xpun aku tweet dr fanpage aku sbb aku dah link fanpage ngan twitter tu..senang πŸ˜€

Reply

zik March 25, 2011 at 2:38 am

erm macam ne nak buat host scrpit ker lain tuh.. ajar2… aku tak pandai …. huhu , sebolehnya nak jimat…

Reply

Haru March 25, 2011 at 8:52 am

emm tggu jawapan drpd pakar..aku pn xbape nak pndai host script tu

Reply

Affan March 25, 2011 at 11:41 am

Aku dah tolong jawabkan. Hehe

Reply

Haru March 25, 2011 at 9:39 pm

sila tgk di atas penjelasan oleh bro affan kite..hehe

Reply

suffer8zine March 25, 2011 at 8:40 am

yeahhh berjaya letak

Terkini : 4 Video Bunuh Diri Di KB Mall

Reply

Haru March 25, 2011 at 8:52 am

aha..congratz bro..aku dh tgk..hoho
jgn lupe share kpd kwn2 πŸ˜€

Reply

bielah March 25, 2011 at 7:41 pm

kiut gila! dah try letak, tp burung tu bergerak pun. dok statik je dekat corner tu. haish. ape yg tak kena tah ;P

Reply

Haru March 25, 2011 at 9:37 pm

emm sy cari burung tu xjumpa ke kt blog u?? ke dah buang coding tu? dh betul ke link sume tu mase masukkan coding tu?

Reply

bielah March 25, 2011 at 10:43 pm

weehu! dh boleh dh ;D

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:08 am

wahh..bgus2..dh tgk td.. πŸ˜€

Reply

PakarBuahPinggang March 25, 2011 at 11:58 pm

Salam bro,

Wah blog bro berwajah baru ye.Minta maaf bro saya ingin bertanya.Tidakkah menggunakan burung twitter yang bergerak tu akan menghilangkan imej profesional pada blog kita?

Sebab saya tengok kebanyakan blog-blog dari luar negara tidak menggunakan burung bergerak ni.Minta maaf kalau soalan saya ni agak keterlaluan.

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:12 am

wslm..
xper..ini soalan yg bgus..yup kalo di wbsite luar ngara mmg rmai blogger yg gune burung nie..dan sy tahu burung nie pn sbb sy terbuke 1 blog tiba2 ade brung tgh terbang..nmpk cool jer..

yup..bg sy utk burung twit nie kurang seswai dipasang di blog yg lebih bercirikan profesional..dan ianya lebih seswai utk blog santai @ personal..dan sy memasang brung twit ini adalah utk menjadikan blog sy unik (pada awlnya)..namun sekarang sy sudah dedahkan coding dan sumbernye, mungkin sy x akan gune lg burung twit ini mase akan datang..

tq ats soalan itu..hehe

Reply

PakarBuahPinggang March 26, 2011 at 6:53 am

Salam bro,

Terima kasih sebab sudi memberikan pandangan untuk soalan saya tersebut.Saya dah boleh buat keputusan dan sekarang samada nak pasang atau tidak.

Reply

iza March 26, 2011 at 12:04 am

Assalamualaikum..
Dah siap buat, thanks..

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:13 am

hoho..good2..dah tgk td cun jer kt blog tu πŸ™‚

Reply

iza March 30, 2011 at 11:53 pm

Minta izin nak buat tuto utk blogspot di samping simpan dlm blog utk masa depan..

Reply

Haru April 1, 2011 at 2:13 pm

emm sile2 πŸ˜€

Reply

Meow March 26, 2011 at 12:55 am

cool la…rasa nak cuba gak la..hehe

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:13 am

wahh tgk dah ade burung terbang kt blog tu..hoho..nice bro πŸ™‚

Reply

Meow March 26, 2011 at 1:15 am

mesti…dah lama sebenarnya mencari…hehe..

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:25 am

oho..i see..jgn lupe share kt mmber2 bro..aha πŸ˜€

Reply

Meow March 26, 2011 at 1:34 am

insyallah…aku cuba nanti.

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:39 am

aha..wokeyh bro..xder hal πŸ™‚ happ berblogging

Reply

Izza March 26, 2011 at 1:41 pm

Yeay2.. Menjadik!

Thanx bro πŸ™‚

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:27 am

aha..thniah2 πŸ™‚ bela elok2 brung tu taw~

Reply

Izza March 26, 2011 at 1:43 pm

Nanti saya update post kredit ke blog ni ye. Thanx again πŸ™‚

Reply

MDHAFiZ.NET March 26, 2011 at 8:40 pm

keren sob… hehehe.. πŸ™‚

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:28 am

keren??? ape tu keren??? *blur* huhu~

Reply

MDHAFiZ.NET March 27, 2011 at 9:44 am

hebat….cantik.. mantap..tutorialnya bro..

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:37 pm

oh..huhu..ingtkan kene karen (elektrik) td..ahaks πŸ˜›

Reply

Ibu Mifzal Arsyad March 27, 2011 at 9:24 am

tq for sharing…sy pun dah buh dah burung tuh dlm blog….sgt cute

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:28 am

welkem sis πŸ™‚
jgn lupe share kpd rakan2 blogger yg laen ek..

Reply

nadiah daud March 27, 2011 at 12:30 pm

saya dah bela sekor πŸ˜€

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:37 pm

waahh bela leklok taw..bg mkn mnum ckup2..ahaks πŸ˜›

Reply

mijae March 27, 2011 at 3:33 pm

igt nk cari tutorial lastik la pulak nk lastik burung ni hahaha

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:38 pm

aha..ok gak tu..nnti pas kt aku skali..nk lastik yg aku pnye..

Reply

Freak Tips March 27, 2011 at 5:40 pm

boleh tak saya buat banyak2 burung terbang? kata kan saya nak 8 burung terbang. ada tak caranya?

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:41 pm

emm cube bro copy coding tu 8 kali jadi x?

Reply

AdaAkuKesah March 27, 2011 at 10:09 pm

best best best.. bole letak nnt.. tq

Reply

Amirez March 27, 2011 at 10:57 pm

kadang2 tengok burung ni terbang dalam skrin boleh tenangkan jiwa kejap πŸ™‚

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:19 am

aha..btul2..boring2 maen ngan burung tu syok gakk..scroll up scroll down

Reply

akubiomed March 28, 2011 at 12:12 am

Ada kisah sebalik Animated twitter bird ini sebab saya tengak karang komen tetiba burung ini hinggap pada submit button langsung tidak boleh nak hantar.

Terpaksa reload balik entri yang dikomen dan paste blik komen yang dikarang sebelum itu gagal dihantar kerana gara-gara burung animated twitter bird ini πŸ™‚

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:20 am

hehe..sng jer tu bro..juz scroll ats cket..bagi burung tu terbang ats..kdg2 eden pn ade mslh cmnie gak..hehe..

Reply

akubiomed March 29, 2011 at 9:45 pm

Hendak lastik burung nanti marah mula pencita haiwan πŸ™‚

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:19 pm

uiks jgn bro..syangilah brung kite..aha~ πŸ˜›

Reply

Donny March 28, 2011 at 6:43 pm

Menarik.. tapi saya sudah puas main burung di depan laptop haha..gurau saja πŸ™‚

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:21 am

uiks..bnyi smcm jer bro..huhu~

Reply

mangges March 29, 2011 at 2:41 am

da siap pasang dah..nak share kat blog bley kan?

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:18 pm

oh blh2..sile2 πŸ˜€

Reply

tips-kurus March 29, 2011 at 9:40 pm

burung pink x do ke? πŸ™‚

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:18 pm

aha, burung pink hnye ut lelaki jambu jer…sbb tu xder πŸ˜›

Reply

Anarm March 30, 2011 at 1:28 pm

ooo.. burung ni la yang banyak blogger bela kt blog diorang.. plugin utk lastik burung tu ade tak? haha..

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:20 pm

haha..ade2..tapi mungkin mase akan dtg πŸ˜›
bro amik la bela 1.. πŸ˜€

Reply

iza March 30, 2011 at 11:54 pm

Cis..penat2 ku bela, ada org nak lastik..

Reply

Hisyam April 1, 2011 at 6:21 pm

Hehehe, kawe baru jah terfikir nak buat tutorial ni sebab ado orang tanye kawe jugak nak wat guano burung twitter ni. Nanti kawe linkkan ke blog demo jah la. (ops ter”Kelantan” pulak)

Reply

Haru April 2, 2011 at 3:20 pm

aha..buleh2..terqlate xpo…samo2 qlate kn.. πŸ˜€

Reply

Nekoneki April 1, 2011 at 11:52 pm

Comelnye banner blog πŸ™‚
Hehehe, nanti myza nak try jugak la mem’bela’ burung biru ni πŸ˜€

Reply

Haru April 2, 2011 at 3:23 pm

aha bela jgn xbela..kasi mkn ckup2 taw~

Reply

Nekoneki April 10, 2011 at 12:25 am

Macam mane nak kasi makan ._.?

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:25 am

selalu lah update blog dengan niat iklas serta penuh kasih syg πŸ˜€

Reply

nurul mazni sawal April 3, 2011 at 11:57 am

dah dtg sini tengok burung twitter yang terbang2 tu.. tapi sy tak der twitter coz dah terlupa password n email.. so nanti dah buat baru, bru tweet2 yer.. hehe

Reply

Haru April 7, 2011 at 11:42 pm

la..cmne leh lupe password twitter nie..setiap blogger ptut ade twitter taw…jom2 buat twitter baru πŸ˜€

Reply

mahirahnazlim April 8, 2011 at 10:49 am

yeay dah dpt BELA burung biru haha πŸ˜‰ hehe thanks yer .

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:16 am

oh bela elok..kasi mkn ckup2 taw..

Reply

aktechpage.com April 9, 2011 at 2:41 pm

Aku pun tertanya2 jgak bgaimana burung twitter ni berterbangan di blog bro…
Thx for sharing… tp sebenarnya aku x begitu mahir lg menggunakan Twitter… masih lg prefer kpd FB…

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:21 am

hehe rasenye twitter lg senang..xperlu nk setting byk2 mcm fb..dan sesuai utk mereka yg suke updte ttg diri mereka..tgh duk mkn ka..duk romen ka..opppss..hehe..

tp aku pn kdg2 jer gune twit..

Reply

Irnie April 9, 2011 at 7:20 pm

thanks for sharing.. dah bela one on the blog.. πŸ˜‰

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:22 am

jaga leklok..jgn bg org curik taw

Reply

titan April 12, 2011 at 6:04 am

emm..cam best je bela burung biru nih..hehe..

Reply

decrewz April 13, 2011 at 11:46 pm

Dah install.. Thanks bro sebab sharing.. πŸ™‚

Reply

Haru April 14, 2011 at 9:29 pm

oh hehe welcome πŸ™‚ aku dh tgk..cun!

Reply

Sabahan Bloggers Club April 14, 2011 at 5:44 pm

Owh… Senang jer rupanya nak buat burung terbang dalam blog kan?

Reply

Haru April 14, 2011 at 9:31 pm

yup senang saje bah..(ntah betul x ayat tu) huhu πŸ˜›

Reply

paihujey April 14, 2011 at 9:06 pm

aku dh buat..tapi x lawa time burung tu landing..dia jadi x smooth..nk buat cmne ek??

Reply

Haru April 14, 2011 at 9:31 pm

aik gano gitu? ore laen molep jah..demo pkai plugin ko demo pkai coding mnual??

Reply

paihujey April 14, 2011 at 11:08 pm

hehe..ore klate..kawe paka plugin..coding pon samo ugop..demo kelih dop kt blog kawe burung tu??maso dio nk landing tu x comey…

Reply

Haru April 15, 2011 at 2:11 am

emm kawe tgk dh td..lucu pn ad brung tu terbang..
emm pelik tu..blog ore laen smooth jah kawe tgk..
ko demo ado pkai theme berat @ plugin byk nih?

Reply

paihujey April 15, 2011 at 4:14 pm

plugin byk kot..abih byk nk brapo plugin eh huk molek???

Reply

Haru April 16, 2011 at 12:26 am

nok oyak pn xkeno..sbb kdg2 byk faktor mempengaruhi..server, theme n so on..

Reply

BroZooL April 15, 2011 at 12:17 am

Burung ni tak memberatkan blog ke bro?
Saya tak ada akaun twitter lagi..huhu

Reply

Haru April 15, 2011 at 2:25 am

bagi sy burung ini xmemberatkan sgt..tp awas, jika bro ade byk plugin @ mnggunakan theme yg berat, sy xsarankan bro gunakan..bukan sbb tkut blog berat, tp burung tu jadi berat dan xberfungsi dgn bro..hehe

pada saya every blogger should have twitter..blh meluaskan networking utk blog @ bisnes πŸ™‚ buatlah 1 akaun bro..hehe

Reply

BroZooL April 15, 2011 at 9:46 am

2la bro..memang fikir nak buat gak akaun twitter ni, tapi takut tak sempat nak buka fb, twitter, blog dalam masa yang sama..hehe. Tapi, insyaAllah memang akan dibuat suatu hari nanti..

Reply

Haru April 16, 2011 at 12:25 am

sempat nak buke bro..lgpun twitter ade client software die sendri drpd 3rd party..contoh mcm tweetdeck, hootsuit n byk lagi ..so blh install dekat desktop sambil2 maen fb n berblogging πŸ™‚

nanti dah ade jgn lupe add aku skali bro..hehe

Reply

pali.mouncett April 18, 2011 at 12:03 am

nice tips!
but unfortunately sy tidak mempunyai akaun twitter!
arrghhh!!
nak kene buat cepat nih.
*wink2*

Reply

Tracey Katynski April 20, 2013 at 12:41 am

Hello it was a pleasure visting your site.

Reply

Faisal R April 21, 2014 at 1:57 pm

Keren… Berhasil…Berhasil….

Makasih

Reply

best vines of all time July 11, 2014 at 7:44 am

Excellent site you’ve got here.. It’s hard to find good quality writing like yours nowadays.
I honestly appreciate people like you! Take care!!, http://goo.gl/aHRHNk

Reply

video lucu motor July 11, 2014 at 7:55 am

Hey very interesting blog!, http://goo.gl/aXlHcP

Reply

funny videos of cats July 11, 2014 at 8:36 am

Hmm it appears like your site ate my first comment
(it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up
what I had written and say, I’m thoroughly enjoying
your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.

Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers?
I’d really appreciate it., http://goo.gl/GbzlNq

Reply

funny vines 2014 new July 11, 2014 at 8:37 am

It’s an awesome post in favor of all the web visitors; they will
get benefit from it I am sure., http://goo.gl/cPYUZA

Reply

vidio lucu July 11, 2014 at 8:57 am

When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
and now each time a comment is added I get four e-mails with
the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
Thanks a lot!, http://goo.gl/8MQMSK

Reply

boating holidays thames August 10, 2014 at 9:19 am

I really like what you guys are up too. Such clever work and exposure!

Keep up the excellent works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

Reply

99hindi August 3, 2016 at 12:44 am

here is some best hindi site on Biography, Quotes, Motivational, Thought, suvichar http://www.99hindi.in

Reply

{ 4 trackbacks }

Previous post:

Next post:

Hakcipta terpelihara © 2011-2014 Haru Elie.


Kisah Cinta & Jawatan Kosong SPA