[Tutorial] Burung Twitter Terbang Di Blog Anda

 

Nampak tak burung twitter colour biru yang sedang terbang di blog ini? Cool bukan? Ramai yang bertanyakan kepada saya macamana untuk membuat burung twitter terbang ini. So hari ini, saya akan berkongsi tutorial atau lebih tepat coding untuk membuat burung twitter yang cute terbang di blog anda juga. Burung ini boleh dilinkkan terus dengan twitter anda dan tweet artikel anda. Oh ya, anda boleh gunakan di blogspot dan juga wordpress. :)

Blogger yang ‘membela’ burung twitter di blog mereka:

Muje http://munzirshafie.com
Aizuddinhttp://aizuddin.com
Seety http://seety2105.blogspot.com

Coding:

Untuk coding dibawah, anda perlu menukar link twitter tersebut kepada link twitter anda.

[code]
<script src="http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/tripleflap.js" type="text/javascript"><!--mce:0--></script> <script type="text/javascript"><!--mce:1--></script>
<a id="theBird" style="display: block; position: absolute; width: 64px; height: 64px; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; z-index: 947; left: 0px; top: 587px; background-position: 0px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat;" href="http://twitter.com/techgyo" target="_blank"></a>
<a id="theBirdLtweet" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 30px; z-index: 951; left: 49px; top: 583px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat;" title="tweet this" href="http://twitter.com/home?status=Twitter%20-%20techgyo%20http%3A//www.techgyo.com/" target="_blank"></a>
<a id="theBirdLfollow" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 20px; z-index: 952; left: 54px; top: 613px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px -30px; background-repeat: no-repeat no-repeat;" title="follow me" href="http://twitter.com/techgyo" target="_blank"></a>
[/code]

kredit coding: www.techgyo.com

Pengguna blogspot:

Anda hanya copy coding diatas dalam html blog anda. Copy dan paste sebelum </body> dan klik save.

Pengguna wordpress:

  • Copy coding di atas dan pastekan ke dalam footer.php sebelum </body> dan klik save.
  • Bagi pengguna Thesis (theme), anda hanya perlu copy-paste ke dalam Thesis Openhook pada bahagian Footer dan klik jangan lupa tick pada Execute PHP on this hook kemudian save.

Plugin:

Bagi pengguna wordpress juga, anda mungkin tidak perlu bersusah payah untuk memasukkan coding sepertimana di atas kerana hanya perlu install Animated Twitter Bird Plugin ini dan aktifkan. Hasilnye tetap sama.

Jangan lupa tinggalkan link blog anda dibawah bila coding/plugin telah siap dipasang di blog anda. Dan jika anda ada sebarang masalah, sila tinggalkan komen dibawah. Selamat mecuba. :)

[UPDATE] Burung twitter yang berterbangan di blog ini sudah dibuang. Untuk contoh anda boleh tgk 3 link blog di atas :)

Incoming search terms:

  • gambar kartun burung bergerak
  • animasi burung biru bergerak tweet
  • tutorial ade burung terbang kat blog untuk twitter
  • kartun burung terbang
  • gambar kartun burung terbang untuk blog
  • gambar kartun burung terbang
  • gambar burung terbang
  • gambar burung kartun terbang
  • burung terbang kartun
  • url(http://a7lasora net/wp-content/plugins/anmiated-twitter-bird/birdsprite png) 0px 0px no-repeat transparent

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 102 comments… read them below or add one }

MuJE March 24, 2011 at 10:58 pm

owh dah ada plugin ye? lagi la senang. tapi aku berpegang kepada prinsip insert script manual kalau nak cantikkan blog…hehe

script die tu aku host sendiri. kesian bandwith tuan die…hehe
MuJE menulis tentang..Hot Ticket FREE!

Reply

Haru March 24, 2011 at 11:35 pm

aha..aku pn baru jah tahu ado plugin nie..
emm xpo..tuan die gune cdn..laju jer..aha..ko ajarla cmne nk hostkan script tu..aku xbape pndai

Reply

MuJE March 25, 2011 at 2:06 am

lorhhhh… amek jela yang ada link tu. gambar png sekali ngan javascript tu. pastu letak dalam host. senang sajoh.. :D
MuJE menulis tentang..Hot Ticket FREE!

Reply

Haru March 25, 2011 at 8:51 am

xreti nop wat daa….huhu :P

Reply

Affan March 25, 2011 at 11:39 am

nak senang, dalam folder /blog/ tu, buat satu folder baru /external/

1. Tekan kat link file .js tu. Nanti die akan bukak kat new tab.
2. Copy semua js tu, paste dalam notepad++, save sebagai nama.js
3. Upload file tu ke folder /external/ tadi, via ftp. Copy url, ganti dalam code kat atas
4. File2 lain pun boleh. Kalau gambar blh upload dari “Media” dari dashboard.
Affan menulis tentang..Panduan Asas Menggunakan Commentluv

Reply

Affan March 25, 2011 at 11:43 am

Satu lagi, pastikan chmod betul untuk folder /external/ tadi.
Nak tau chmod apa, refer kat chmod folder /blog/

Nama2 kat atas tu aku bagi nama umum je, mungkin berlainan dari apa yg korang letak
Affan menulis tentang..Panduan Asas Menggunakan Commentluv

Reply

Haru March 25, 2011 at 9:39 pm

woowww hebat..penjelasan drpd otai nie..aha~
soo blh ikut pnduan nie la..wlpun aku agak blur lg cket…huhu :P

Reply

Amirez March 27, 2011 at 11:01 pm

penerangan yang mantap. ada sikit tak faham, tapi selagi tak buat sendiri sampai bila2 pun tak faham huhu
Amirez menulis tentang..Contest Teka Hadiah Hari Jadi Isteri

Reply

aizuddin March 30, 2011 at 11:19 pm

peh..hebat..belum ada masa lagi nak explore..ada free time boleh explore ni..thanks
btw thanks link blog dalam entry bro..boleh buat kelab burung lepas ni :)
aizuddin menulis tentang..Tutorial Buat Burung Twitter Terbang Di Blog

syahrilhafiz March 24, 2011 at 10:58 pm

ooo smart gak. dah lama usya blue bird ko ni..ekeke
tapi aku pulak tak aktif sangat bertweet
syahrilhafiz menulis tentang..Bila Artikel Diterjemahkan Bahasa

Reply

Haru March 24, 2011 at 11:46 pm

aha..aku pn xde lar aktif sgt bertweet..tu pn kdg2 jer aku tweet kot hp..xpun aku tweet dr fanpage aku sbb aku dah link fanpage ngan twitter tu..senang :D

Reply

zik March 25, 2011 at 2:38 am

erm macam ne nak buat host scrpit ker lain tuh.. ajar2… aku tak pandai …. huhu , sebolehnya nak jimat…
zik menulis tentang..Kartun malaysia- Kerja-kerja sampai tua!!

Reply

Haru March 25, 2011 at 8:52 am

emm tggu jawapan drpd pakar..aku pn xbape nak pndai host script tu

Reply

Affan March 25, 2011 at 11:41 am

Aku dah tolong jawabkan. Hehe
Affan menulis tentang..Panduan Asas Menggunakan Commentluv

Reply

Haru March 25, 2011 at 9:39 pm

sila tgk di atas penjelasan oleh bro affan kite..hehe

Reply

suffer8zine March 25, 2011 at 8:40 am

yeahhh berjaya letak

Terkini : 4 Video Bunuh Diri Di KB Mall
suffer8zine menulis tentang..Gambar Sebelum Dan Selepas Tsunami Di Jepun

Reply

Haru March 25, 2011 at 8:52 am

aha..congratz bro..aku dh tgk..hoho
jgn lupe share kpd kwn2 :D

Reply

bielah March 25, 2011 at 7:41 pm

kiut gila! dah try letak, tp burung tu bergerak pun. dok statik je dekat corner tu. haish. ape yg tak kena tah ;P

Reply

Haru March 25, 2011 at 9:37 pm

emm sy cari burung tu xjumpa ke kt blog u?? ke dah buang coding tu? dh betul ke link sume tu mase masukkan coding tu?

Reply

bielah March 25, 2011 at 10:43 pm

weehu! dh boleh dh ;D
bielah menulis tentang..MERONG mahawangsa dan MERONGgeng

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:08 am

wahh..bgus2..dh tgk td.. :D

Reply

PakarBuahPinggang March 25, 2011 at 11:58 pm

Salam bro,

Wah blog bro berwajah baru ye.Minta maaf bro saya ingin bertanya.Tidakkah menggunakan burung twitter yang bergerak tu akan menghilangkan imej profesional pada blog kita?

Sebab saya tengok kebanyakan blog-blog dari luar negara tidak menggunakan burung bergerak ni.Minta maaf kalau soalan saya ni agak keterlaluan.
PakarBuahPinggang menulis tentang..Kanser Pundi Kencing

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:12 am

wslm..
xper..ini soalan yg bgus..yup kalo di wbsite luar ngara mmg rmai blogger yg gune burung nie..dan sy tahu burung nie pn sbb sy terbuke 1 blog tiba2 ade brung tgh terbang..nmpk cool jer..

yup..bg sy utk burung twit nie kurang seswai dipasang di blog yg lebih bercirikan profesional..dan ianya lebih seswai utk blog santai @ personal..dan sy memasang brung twit ini adalah utk menjadikan blog sy unik (pada awlnya)..namun sekarang sy sudah dedahkan coding dan sumbernye, mungkin sy x akan gune lg burung twit ini mase akan datang..

tq ats soalan itu..hehe

Reply

PakarBuahPinggang March 26, 2011 at 6:53 am

Salam bro,

Terima kasih sebab sudi memberikan pandangan untuk soalan saya tersebut.Saya dah boleh buat keputusan dan sekarang samada nak pasang atau tidak.
PakarBuahPinggang menulis tentang..Kanser Pundi Kencing

Reply

iza March 26, 2011 at 12:04 am

Assalamualaikum..
Dah siap buat, thanks..
iza menulis tentang..Giveaway Special Dari Ar-rifkecom!! Khas Buat Anda- Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:13 am

hoho..good2..dah tgk td cun jer kt blog tu :)

Reply

iza March 30, 2011 at 11:53 pm

Minta izin nak buat tuto utk blogspot di samping simpan dlm blog utk masa depan..
iza menulis tentang..Giveaway Special Dari Ar-rifkecom!! Khas Buat Anda- Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!

Reply

Haru April 1, 2011 at 2:13 pm

emm sile2 :D

Reply

Meow March 26, 2011 at 12:55 am

cool la…rasa nak cuba gak la..hehe
Meow menulis tentang..Thank Nuffnang For 14 Buffered Earning!!

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:13 am

wahh tgk dah ade burung terbang kt blog tu..hoho..nice bro :)

Reply

Meow March 26, 2011 at 1:15 am

mesti…dah lama sebenarnya mencari…hehe..
Meow menulis tentang..Thank Nuffnang For 14 Buffered Earning!!

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:25 am

oho..i see..jgn lupe share kt mmber2 bro..aha :D

Reply

Meow March 26, 2011 at 1:34 am

insyallah…aku cuba nanti.
Meow menulis tentang..Thank Nuffnang For 14 Buffered Earning!!

Reply

Haru March 26, 2011 at 1:39 am

aha..wokeyh bro..xder hal :) happ berblogging

Reply

Izza March 26, 2011 at 1:41 pm

Yeay2.. Menjadik!

Thanx bro :)
Izza menulis tentang..Diet – Day 9

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:27 am

aha..thniah2 :) bela elok2 brung tu taw~

Reply

Izza March 26, 2011 at 1:43 pm

Nanti saya update post kredit ke blog ni ye. Thanx again :)
Izza menulis tentang..Diet – Day 9

Reply

MDHAFiZ.NET March 26, 2011 at 8:40 pm

keren sob… hehehe.. :)

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:28 am

keren??? ape tu keren??? *blur* huhu~

Reply

MDHAFiZ.NET March 27, 2011 at 9:44 am

hebat….cantik.. mantap..tutorialnya bro..

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:37 pm

oh..huhu..ingtkan kene karen (elektrik) td..ahaks :P

Reply

Ibu Mifzal Arsyad March 27, 2011 at 9:24 am

tq for sharing…sy pun dah buh dah burung tuh dlm blog….sgt cute

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:28 am

welkem sis :)
jgn lupe share kpd rakan2 blogger yg laen ek..

Reply

nadiah daud March 27, 2011 at 12:30 pm

saya dah bela sekor :D

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:37 pm

waahh bela leklok taw..bg mkn mnum ckup2..ahaks :P

Reply

mijae March 27, 2011 at 3:33 pm

igt nk cari tutorial lastik la pulak nk lastik burung ni hahaha
mijae menulis tentang..Perlu ke layan video Anwar Hadi anwarhadi di youtube jika dah ada nigahiga

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:38 pm

aha..ok gak tu..nnti pas kt aku skali..nk lastik yg aku pnye..

Reply

Freak Tips March 27, 2011 at 5:40 pm

boleh tak saya buat banyak2 burung terbang? kata kan saya nak 8 burung terbang. ada tak caranya?

Reply

Haru March 27, 2011 at 9:41 pm

emm cube bro copy coding tu 8 kali jadi x?

Reply

AdaAkuKesah March 27, 2011 at 10:09 pm

best best best.. bole letak nnt.. tq
AdaAkuKesah menulis tentang..Soalan Untuk Apesal Dot Com Yang Perlu Di Jawab Oleh Admin

Reply

Amirez March 27, 2011 at 10:57 pm

kadang2 tengok burung ni terbang dalam skrin boleh tenangkan jiwa kejap :)
Amirez menulis tentang..Video Remaja Terjun Dari Bangunan KB Mall

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:19 am

aha..btul2..boring2 maen ngan burung tu syok gakk..scroll up scroll down

Reply

akubiomed March 28, 2011 at 12:12 am

Ada kisah sebalik Animated twitter bird ini sebab saya tengak karang komen tetiba burung ini hinggap pada submit button langsung tidak boleh nak hantar.

Terpaksa reload balik entri yang dikomen dan paste blik komen yang dikarang sebelum itu gagal dihantar kerana gara-gara burung animated twitter bird ini :-)

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:20 am

hehe..sng jer tu bro..juz scroll ats cket..bagi burung tu terbang ats..kdg2 eden pn ade mslh cmnie gak..hehe..

Reply

akubiomed March 29, 2011 at 9:45 pm

Hendak lastik burung nanti marah mula pencita haiwan :-)
akubiomed menulis tentang..Permainan kanak-kanak perlu ada logo MC

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:19 pm

uiks jgn bro..syangilah brung kite..aha~ :P

Reply

Donny March 28, 2011 at 6:43 pm

Menarik.. tapi saya sudah puas main burung di depan laptop haha..gurau saja :)
Donny menulis tentang..Video Earth hour 2011- mari selamatkan dunia

Reply

Haru March 29, 2011 at 1:21 am

uiks..bnyi smcm jer bro..huhu~

Reply

mangges March 29, 2011 at 2:41 am

da siap pasang dah..nak share kat blog bley kan?

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:18 pm

oh blh2..sile2 :D

Reply

tips-kurus March 29, 2011 at 9:40 pm

burung pink x do ke? :-)
tips-kurus menulis tentang..MAKAN &amp JANGAN makan!!

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:18 pm

aha, burung pink hnye ut lelaki jambu jer…sbb tu xder :P

Reply

Anarm March 30, 2011 at 1:28 pm

ooo.. burung ni la yang banyak blogger bela kt blog diorang.. plugin utk lastik burung tu ade tak? haha..
Anarm menulis tentang..Cara Optimize Database Blog WordPress

Reply

Haru March 30, 2011 at 5:20 pm

haha..ade2..tapi mungkin mase akan dtg :P
bro amik la bela 1.. :D

Reply

iza March 30, 2011 at 11:54 pm

Cis..penat2 ku bela, ada org nak lastik..
iza menulis tentang..Giveaway Special Dari Ar-rifkecom!! Khas Buat Anda- Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!

Reply

Hisyam April 1, 2011 at 6:21 pm

Hehehe, kawe baru jah terfikir nak buat tutorial ni sebab ado orang tanye kawe jugak nak wat guano burung twitter ni. Nanti kawe linkkan ke blog demo jah la. (ops ter”Kelantan” pulak)
Hisyam menulis tentang..April Fool…

Reply

Haru April 2, 2011 at 3:20 pm

aha..buleh2..terqlate xpo…samo2 qlate kn.. :D

Reply

Nekoneki April 1, 2011 at 11:52 pm

Comelnye banner blog :)
Hehehe, nanti myza nak try jugak la mem’bela’ burung biru ni :D
Nekoneki menulis tentang..Semester break- yeay!

Reply

Haru April 2, 2011 at 3:23 pm

aha bela jgn xbela..kasi mkn ckup2 taw~

Reply

Nekoneki April 10, 2011 at 12:25 am

Macam mane nak kasi makan ._.?
Nekoneki menulis tentang..Main game sekali sekala tak pe- kan

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:25 am

selalu lah update blog dengan niat iklas serta penuh kasih syg :D

Reply

nurul mazni sawal April 3, 2011 at 11:57 am

dah dtg sini tengok burung twitter yang terbang2 tu.. tapi sy tak der twitter coz dah terlupa password n email.. so nanti dah buat baru, bru tweet2 yer.. hehe
nurul mazni sawal menulis tentang..Nak Panggil Apa Yer

Reply

Haru April 7, 2011 at 11:42 pm

la..cmne leh lupe password twitter nie..setiap blogger ptut ade twitter taw…jom2 buat twitter baru :D

Reply

mahirahnazlim April 8, 2011 at 10:49 am

yeay dah dpt BELA burung biru haha ;) hehe thanks yer .
mahirahnazlim menulis tentang..AKU DAH TERUS TERANG DAH

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:16 am

oh bela elok..kasi mkn ckup2 taw..

Reply

aktechpage.com April 9, 2011 at 2:41 pm

Aku pun tertanya2 jgak bgaimana burung twitter ni berterbangan di blog bro…
Thx for sharing… tp sebenarnya aku x begitu mahir lg menggunakan Twitter… masih lg prefer kpd FB…
aktechpage.com menulis tentang..Komen MAC 2011- Sejuta Penghargaan Terima Kasih

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:21 am

hehe rasenye twitter lg senang..xperlu nk setting byk2 mcm fb..dan sesuai utk mereka yg suke updte ttg diri mereka..tgh duk mkn ka..duk romen ka..opppss..hehe..

tp aku pn kdg2 jer gune twit..

Reply

Irnie April 9, 2011 at 7:20 pm

thanks for sharing.. dah bela one on the blog.. ;)
Irnie menulis tentang..sedang di awal tindakan

Reply

Haru April 10, 2011 at 1:22 am

jaga leklok..jgn bg org curik taw

Reply

titan April 12, 2011 at 6:04 am

emm..cam best je bela burung biru nih..hehe..
titan menulis tentang..Komisen kedua dari PanduanDplicom

Reply

decrewz April 13, 2011 at 11:46 pm

Dah install.. Thanks bro sebab sharing.. :)
decrewz menulis tentang..Tarikh Peperiksaan UPSR- PMR- SPM- STAM- STPM- MUET 2011

Reply

Haru April 14, 2011 at 9:29 pm

oh hehe welcome :) aku dh tgk..cun!

Reply

Sabahan Bloggers Club April 14, 2011 at 5:44 pm

Owh… Senang jer rupanya nak buat burung terbang dalam blog kan?
Sabahan Bloggers Club menulis tentang..SBC May 2011 Giveaway

Reply

Haru April 14, 2011 at 9:31 pm

yup senang saje bah..(ntah betul x ayat tu) huhu :P

Reply

paihujey April 14, 2011 at 9:06 pm

aku dh buat..tapi x lawa time burung tu landing..dia jadi x smooth..nk buat cmne ek??
paihujey menulis tentang..tips turunkan berat badan

Reply

Haru April 14, 2011 at 9:31 pm

aik gano gitu? ore laen molep jah..demo pkai plugin ko demo pkai coding mnual??

Reply

paihujey April 14, 2011 at 11:08 pm

hehe..ore klate..kawe paka plugin..coding pon samo ugop..demo kelih dop kt blog kawe burung tu??maso dio nk landing tu x comey…
paihujey menulis tentang..tips turunkan berat badan

Reply

Haru April 15, 2011 at 2:11 am

emm kawe tgk dh td..lucu pn ad brung tu terbang..
emm pelik tu..blog ore laen smooth jah kawe tgk..
ko demo ado pkai theme berat @ plugin byk nih?

Reply

paihujey April 15, 2011 at 4:14 pm

plugin byk kot..abih byk nk brapo plugin eh huk molek???
paihujey menulis tentang..hidup seorang mat rempit

Reply

Haru April 16, 2011 at 12:26 am

nok oyak pn xkeno..sbb kdg2 byk faktor mempengaruhi..server, theme n so on..

Reply

BroZooL April 15, 2011 at 12:17 am

Burung ni tak memberatkan blog ke bro?
Saya tak ada akaun twitter lagi..huhu
BroZooL menulis tentang..Pasang Google Friend Connect di WordPress

Reply

Haru April 15, 2011 at 2:25 am

bagi sy burung ini xmemberatkan sgt..tp awas, jika bro ade byk plugin @ mnggunakan theme yg berat, sy xsarankan bro gunakan..bukan sbb tkut blog berat, tp burung tu jadi berat dan xberfungsi dgn bro..hehe

pada saya every blogger should have twitter..blh meluaskan networking utk blog @ bisnes :) buatlah 1 akaun bro..hehe

Reply

BroZooL April 15, 2011 at 9:46 am

2la bro..memang fikir nak buat gak akaun twitter ni, tapi takut tak sempat nak buka fb, twitter, blog dalam masa yang sama..hehe. Tapi, insyaAllah memang akan dibuat suatu hari nanti..
BroZooL menulis tentang..Lumpuhkan Virus Startup !

Reply

Haru April 16, 2011 at 12:25 am

sempat nak buke bro..lgpun twitter ade client software die sendri drpd 3rd party..contoh mcm tweetdeck, hootsuit n byk lagi ..so blh install dekat desktop sambil2 maen fb n berblogging :)

nanti dah ade jgn lupe add aku skali bro..hehe

Reply

pali.mouncett April 18, 2011 at 12:03 am

nice tips!
but unfortunately sy tidak mempunyai akaun twitter!
arrghhh!!
nak kene buat cepat nih.
*wink2*
pali.mouncett menulis tentang..Sniper Ghost Warrior

Reply

Tracey Katynski April 20, 2013 at 12:41 am

Hello it was a pleasure visting your site.

Reply

Faisal R April 21, 2014 at 1:57 pm

Keren… Berhasil…Berhasil….

Makasih
Faisal R menulis tentang..Jual Tiket Pesawat Online Termurah

Reply

best vines of all time July 11, 2014 at 7:44 am

Excellent site you’ve got here.. It’s hard to find good quality writing like yours nowadays.
I honestly appreciate people like you! Take care!!, http://goo.gl/aHRHNk
best vines of all time menulis tentang..best vines of all time

Reply

video lucu motor July 11, 2014 at 7:55 am

Hey very interesting blog!, http://goo.gl/aXlHcP
video lucu motor menulis tentang..video lucu motor

Reply

funny videos of cats July 11, 2014 at 8:36 am

Hmm it appears like your site ate my first comment
(it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up
what I had written and say, I’m thoroughly enjoying
your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.

Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers?
I’d really appreciate it., http://goo.gl/GbzlNq
funny videos of cats menulis tentang..funny videos of cats

Reply

funny vines 2014 new July 11, 2014 at 8:37 am

It’s an awesome post in favor of all the web visitors; they will
get benefit from it I am sure., http://goo.gl/cPYUZA
funny vines 2014 new menulis tentang..funny vines 2014 new

Reply

vidio lucu July 11, 2014 at 8:57 am

When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
and now each time a comment is added I get four e-mails with
the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
Thanks a lot!, http://goo.gl/8MQMSK
vidio lucu menulis tentang..vidio lucu

Reply

{ 4 trackbacks }

Previous post:

Next post:

Hakcipta terpelihara © 2011-2014 Haru Elie.


Kisah Cinta & Jawatan Kosong SPA