Penulis

Biodata Ringkas:

Nama Samaran: Haru Elie @ Haru Biru @ Peterpunk

Pekerjaan : Full-time blogger | Freelancer

Nama Awek: HP Pavilion dv2 Series Entertainment Notebook

Hobi: Mengumpul majalah Wisel | Jutawan , bermain PES | FIFA

Suka: Makan, makan dan juga makan

Quote: “Tidak ada apa yang mustahil jika kita inginkannya!”

Pendidikan:

  • Tadika Kemas Kampung Machang Bubuk
  • Sekolah Kebangsaan Padang Kala
  • Maktab Sultan Ismail
  • MRSM Kuala Lipis
  • MRSM Jeli
  • MRSM Kuala Krai
  • Kolej Matrikulasi Perak
  • Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

Menceburi Dunia Grafik

Pada awalnya, penulis mempelajari software adobe photoshop 7.0 di sekolahnya sebagai salah 1 silibus matapelajaran dan menggunakannya untuk suka-suka dengan mengedit gambar-gambar penulis sendiri. Namun , semasa tahun pertama di UniMAP, seorang rakan memintanya design 2 poster untuk aktiviti di UteM berserta dengan bayaran. Bermula dari situlah, penulis melihat potensi untuk lebih serius untuk menjadi grafik designer professional. Penulis juga ada menawarkan servis design premium di blog ini dengan bayaran yang murah.

Ingin Berjaya Dalam Perniagaan

Penulis amat meminati dunia perniagaan. Beliau pernah membuka syarikat perkongsian bersama 3 orang rakannya , Megamas Maju Enterprise ketika di UniMAP namun beliau telah menarik diri daripada syarikat itu kemudiannya atas sebab tertentu. Bercita-cita untuk menubuhkan 1 perniagaan dropshipping pada masa akan datang. Sekarang sedang membuat perniagaan kecil-kecilan dengan menggunakan medium internet.

[info]Tujuan Blog Ini Ditubuhkan:[/info]
Blog cdiqlife.com ditubuhkan adalah untuk berkongsi tips-tips dan idea-idea perniagaan menarik dan berpotensi untuk dijadikan sebagai pendapatan utama. Selain itu, ia juga adalah tempat untuk berkongsi tips-tips dan tutorial menarik dalam bidang grafik dan blogging. Jika anda berminat untuk menjadi penulis atau artikel menarik untuk dikongsi bersama di blog ini, anda boleh menghubungi penulis.

Incoming search terms:

  • content
  • poster majalah wisel

Leave a Comment

{ 74 comments… read them below or add one }

abrablog September 7, 2010 at 11:41 pm

waa.. dah ada syarikat sendiri. cayala..

Reply

haru September 8, 2010 at 6:51 am

Ala baru nak naek syarikat nie..kena take time byk lagi..still byk perlu diimprove..

eh gambar abra..msti minat kartun pokemon nie..hahaha

Reply

SyafzMagz June 6, 2011 at 5:38 am

nama blog pun abra jugak tu… 😀

Reply

Maverick November 16, 2016 at 9:15 pm

Always a good job right here. Keep rolling on thuorgh.

Reply

suzierahman September 9, 2010 at 4:08 pm

wah hebat r bro..selamat berjaya bro..

Reply

haru September 9, 2010 at 7:58 pm

tq 🙂
sy semakin bersemngt slps kata2 itu..hoho

Reply

suzierahman September 10, 2010 at 5:19 am

hihi bgus r cm tu

Reply

Snow November 16, 2016 at 9:08 pm

You’re a real deep thikren. Thanks for sharing.

Reply

wan September 20, 2010 at 10:29 am

Salam, wah amat berbangga dgn pencapaian ko skg ni. Ingat lg tak aku? aku pn dah berjinak2 dgn dunia berblogging and business ni..hehe

Reply

haru September 20, 2010 at 11:00 am

macih2..demo pn ganah gop kawe tgk..haha
ingt sapo td..sek kk dop..hehe

Reply

jay kay September 24, 2010 at 12:38 pm

haha kelako demo nih 😀

Reply

haru October 4, 2010 at 4:15 am

klakar ko?? hoho
ambo mmg suko wat ore suko 😀

Reply

Nine October 6, 2010 at 5:26 am

acer aspire 5051 mahal bro, ko wat pe kat dia ? aku aspire lama pun sayang giler..macam ko, takde laptop mmg tak leh hidup aku..aku baru jer kena ganti chipset grafik baru…huhu

Reply

haru October 6, 2010 at 11:32 am

mahal ke..aku beli dulu mase nk naek form5..xsilap aku rm1100 jer..kire time tu, tu jer laptop paling murah..
tp mmg aku syg la lptop tu..my first lptop kn…

bape rm grafik tu???

Reply

Nine October 6, 2010 at 8:07 pm

owh aspire lama dah kuar ek..aku kena tukar chipset nvidia 9100 M gak..RM380…baru waranty sebulan..

Reply

haru October 10, 2010 at 11:12 pm

emm aspire 5051…mase 2007..mase tu kmera leh pusing2 lg..haha..

perrghh mhal tu..blh mkn mcd..
eh tp mane ade mcd kt perlis..adesss

Reply

Hadi Rofiee December 2, 2010 at 11:42 am

Salam Bro. Aku tumpang bangga & gembira kau dah ada syarikat sendiri. Semoga terus berkembang maju & tingkatkan ekonomi Melayu. Chia you Bro. 🙂

Reply

haru December 2, 2010 at 4:47 pm

hoho tq bro ats dorngan n skongan tersebut 🙂

Reply

Hadi Rofiee December 2, 2010 at 5:04 pm

Moga suatu hari nanti dapat berkongsi tunjuk ajar. 🙂

Reply

haru December 2, 2010 at 5:15 pm

xder hal la bro..sharing is caring… 😀

Reply

sadieqz December 2, 2010 at 12:47 pm

salam kenal 😀

Reply

haru December 2, 2010 at 4:48 pm

yoo..slam perkenalan gak 🙂

Reply

Dila.13 January 1, 2011 at 7:51 pm

Nice to meet you, Haru 🙂 really cool blog & I’m sure you’re a great designer as well. keep up the good work! 🙂

Reply

haru January 1, 2011 at 8:04 pm

nice to meet u too 🙂
thanks sis 😀
kalu ade jodoh blhla jumpa sis lepak2..nk gak bljar cmne nk jadi pnulis kreatif cm sis

Reply

Pixie Alex January 15, 2011 at 10:39 am

good luck in the business haru

Reply

haru January 15, 2011 at 12:42 pm

wokeyh..tq 😀

Reply

tips-kurus February 19, 2011 at 5:02 pm

ai selalu berangan nak jadi designer tapi memang bakat terpendam tak nak keluar2..
All the Best for U 🙂

Reply

Haru February 20, 2011 at 12:34 am

owh thanks 😀
bakat bukan xada..cume kena asah jer..act sy pn bukanlah og creative sgt..sy akui..sbb tu sy masih mbuat byk rujukan utk mncari ilham..

Reply

Maverick November 16, 2016 at 9:20 pm

Superb inioamrtfon here, ol’e chap; keep burning the midnight oil.

Reply

amirnawawi March 10, 2011 at 4:31 pm

kemas moloep demo loni

Reply

Haru March 11, 2011 at 10:13 am

xkemah mano lg po demo

Reply

Shorty November 17, 2016 at 9:22 am

I was really confused, and this answered all my queosisnt.

Reply

BroZooL March 11, 2011 at 4:43 pm

salam perkenalan daripda saya bro..

Reply

Haru March 11, 2011 at 6:02 pm

salam perkenalan jugak sy ucapkan kpd bro..hehe
btw, thanks sbb jwb my question td 😀

Reply

abu luqman March 17, 2011 at 10:03 pm

terma kasih singgah

Reply

Jeffrey April 18, 2011 at 9:05 pm

[quote]Nama Awek: HP Pavilion dv2 Series Entertainment Notebook[/quote]

Hey Haru, I love the way you expressed your “awek” just like what I told to my friends when they asked me about “GF”… 🙂

and btw, your theme is totally different from what I have seem so far. Great effort and creativity. ^^

Reply

Haru April 20, 2011 at 1:53 am

hey man..thanks 4 dropping by..

i took a long time to learn how to coding it properly..thanks again 🙂 i appreciate ur comment

Reply

Izwan May 21, 2011 at 12:59 am

nak tanya..kat cni pn ok kot.. nak edit theme blog guna software editor pe?..n kat mana nak download.. aku nak tukar kaler sket kat satu website tapi tak tau nak cari mane kod kat style.css tuh.. kalau blogspot senang sket.. hehe

Reply

Haru May 21, 2011 at 7:25 pm

emm ntahla bro..aku pn xpasti sbb aku edit coding theme blog aku pn dekat dlm dashboard nie jer..

Reply

SyafzMagz June 6, 2011 at 5:39 am

dah ada syarikat sendiri tu…aku bila la lagi akan ada syarikat sendiri… 🙁

Reply

Haru June 6, 2011 at 1:13 pm

hehe dah xdeer dah company tu bro..aku dah tarik diri dah..sbb masing2 xder komitmen so better aku tarik diri la 🙂

Reply

SyafzMagz June 6, 2011 at 3:04 pm

xpe bro…buat company lain…cari ahli yang boleh bagi komitmen sepenuhnya…

ko daftar ngn ssm tu kena bayar brp?

Reply

Haru June 7, 2011 at 8:03 pm

hehe nk cari yg btul2 komitmen tu agak susah..sbb biasenye mula2 mmg sume smgt berkobar2.. 😀

emm yg ssm tu aku dftar gune syarikat mmber aku yg sedia ade..cume tukar jenis syarikat dan tambah ahli…sorang kena caj rm10..3 orang aritu aku pegi so rm30 🙂
aku xpasti plak berapa yuran utk bukak syarikat start dari a smpai z..tp ats jenis syarikat yg nk bukak la..

Reply

Sticky November 17, 2016 at 10:39 am

Schraubenzieher sind in diesem Fall nur hinderlich um Daten unzugänglich zu machen aber gelöscht sind nur die Fragmente wo der Schraubenzieher drüber ging. Spezialisierte Datenrettungs Unternehmen sind im stande sogar stark zerhiatzte+lerckt verkohlte Datenfragmente zu sichern, bzw. abzulesen und auf neue Datenträger zu speichern. Magnetismus ist daher wohl die absoluteste Datenrettung.

Reply

amirhazwan June 9, 2011 at 2:30 pm

salam bro, kalau nak mintak buat design baju bolehh ? kalau boleh replyla balek okayy 🙂

Reply

Haru June 9, 2011 at 5:07 pm

wslm…boleh tu boleh..tp design baju ape tu bro??? dan bile nak??? sy pn ade buat servis printing baju kalo nak 🙂

Reply

Janet November 17, 2016 at 10:46 am

Est-ce etre arrogant de se &n&ur;&raqso;vantep braquo; comme vous dites,  »de ne rien connaître aux sports, aux émissions télé visées, à la mode, culture commune à 60% de l’humanité… »Je ne pense pas. Chacun ses centres d’interet, non? Je ne me vois pas en train de rire de vous si vous ne connaissez rien en ce qui concerne les miens. Je ne pense pas etre arrogant, surtout que je me moquais plus de moi que des autres…

Reply

penaberkala June 18, 2011 at 2:54 am

ambo banggo ado junior berwawasan supo demo
selamat maju ke depan
all the best boh

Reply

Haru June 30, 2011 at 7:44 pm

huhu timo kasih ats pujian tu..malu ambo 😛

Reply

Hanny Ramzy July 20, 2011 at 8:41 pm

Uit, KMPk! Ang kos apa weh? Aku 1990 – KMPk, kos akaun! xDxD

Reply

Haru July 21, 2011 at 1:15 am

tahun 1990 ke masuk KMPk bro??huhu…

aku lahir pon 1990..aku masuk kmpk pas spm aritu utk PDT kos sains hayat..tp x rak lame..duk sebulan jer..hehe

err matriks ade akaun ke bos??? huhu

Reply

Hanny Ramzy July 21, 2011 at 3:34 pm

I see. Aku yang program 1 tahun, memang ada akaun. Yang 2 tahun memang ada sains je. Hehehe!

Reply

Haru July 21, 2011 at 9:52 pm

oh patut pun..rugi xsempat jumpa dulu2 😀

Reply

Bukit Gambang July 21, 2011 at 1:52 pm

wah bro, belajar sampai U, tapi lebih suka bekerja sendiri, jarang ada anak muda yang sanggup kerja sendiri. apa pun moga-moga sukses.

Reply

mrs.yie November 29, 2011 at 9:24 am

saya datang mengenali anda dengan lebih dekat..ore kelate ruponyo..huhuhu..ambe orang ganu.. 🙂

Reply

Haru November 30, 2011 at 6:53 am

oh orang ganu ke..huhu..ambo xtahu plop..hehe..baru tahu nieh…slmt berkenalan 😀

Reply

mimi mioko December 19, 2011 at 4:49 pm

Salam..hai..baru jumpa blog ini..sangat menarik! di mana sekarang?

Reply

Haru December 19, 2011 at 5:11 pm

emm biase aje…skrg di kelantan..nape ek sis? 🙂

Reply

HafizRahman August 7, 2012 at 1:47 am

best ni kalau boleh kerjasama..aku buat servis graphic design jugak..

Reply

ismail mohamed nayan August 16, 2012 at 8:43 am

Salam..minta maaf saya copy salah satu design utk buat kad saya..
apa pun semua sesign tuan sangat menarik..teruskan dalam kerjaya ini
selamat berjaya -SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN..

Reply

Suraya March 29, 2013 at 3:28 pm

tetiba termasuk blog ni dan terushar biodata tuan punya blog.. hebat orangnye.. dan sama negeri rupanya.. tp saya taklah sehebat tuan blog.. hehe..

*dah terbiasa komen bahasa ‘ke el’.. haha

Reply

haru March 30, 2013 at 5:35 am

waah cik sagit..lame dah usya blog cik sagit..memandangkan sy punye bintang horoskop pon sagit sbb tuh suka nama domain tuh..haha…bukan nie puan kpd abg anarm ke? hehe

Reply

suraya April 2, 2013 at 12:34 am

haha.. sagit plak.. cam pelik je bunyinye.. haha.. pggil sue je.. sagi tu sue punye zodiak, taurus en.suami punye zodiak, tu yang jadi sagitaurus.

iye, sayalah puan kepada abg anarm tu.. 😀

Reply

Haru April 3, 2013 at 9:43 am

oh ptut pon…tp dsgn blog cik sue, eh silap madam sue mmg power mcm cik abgnye..jelez kite nengok~

Reply

lamanblog April 2, 2013 at 11:46 pm

Salam. Demo batch sic tahun berapa?

Reply

Haru April 3, 2013 at 9:44 am

yakk tokey sealserver mari komen,..haha…kawe masuk meta jas boh…form 1 sebulan jas..xtaw la plop batch keberapo dh..huhu

Reply

aliya July 29, 2013 at 10:46 pm

wahh skrang stay mna ea ? sori klu tnya .. hihi

Reply

Haru August 4, 2013 at 2:01 am

sekarang ada di rumah sahaja 😀

Reply

Loree November 17, 2016 at 9:54 am

It’s imervatipe that more people make this exact point.

Reply

samat August 3, 2013 at 11:52 am

assalam bos

Reply

River November 16, 2016 at 9:19 pm

Lot of smarts in that pongsit!

Reply

Lakeisha September 3, 2013 at 7:34 pm

Hi to every body, it’s my first go to see of this web site; this web site carries remarkable and in fact excellent information in favor of readers.

Reply

baju online November 3, 2013 at 12:08 am

Being able to choose the very best merchandise that has a high desire is a crucial contributory factor during the achievement of one’s dropshipping company. In the event you have excellent merchandise and you are confident of the very good sector, your on the internet dropshipping enterprise will certainly prosper. In each and every enterprise, the goal of each and every businessman should be to produce huge quantities of earnings. Hence you must select the very best solution to provide so you can get a huge chunk from the buyers.

Reply

Dominick October 13, 2014 at 12:49 pm

Hi, i believe that i saw you visited my blog so i came to return the favor?.I am trying to in finding things to
enhance my web site!I suppose its good enough to use some of
your ideas!!

Reply

Hakcipta terpelihara © 2011-2014 Haru Elie.


Kisah Cinta & Jawatan Kosong SPA